Search

Dom > Новости > Sadržaj
Соларни и ветар се мењају брже него што се очекује
Aug 08, 2017

Кинеска мрежа за складиштење енергије: у овом тренутку, чиста енергија се развија много брже него што се очекивало. Не само да то има велики утицај на развој соларне енергије и енергије вјетра, али и "угљеник" угља је почела да нестаје.

Извештај о новој енергетској перспективи 2017, који је објавио блоомберг нова енергетска финансија (БНЕФ), проширује своју прогнозу за обновљиву енергију до 2040. године. Извештај каже да се цена ветра и сунчеве енергије брзо смањује, а транзиција на чисту енергију је значајнија од очекиваног "Сектор енергије постаје чистији", каже главни аутор Себ Хенбест. "Батерије, укључујући и оне који се користе у електричним аутомобилима, играју све већу улогу у равнотежи понуде и потражње."

У дијеловима Сједињених Држава и Европе, сунчева енергија је конкурентнија од угља и природног гаса. Очекује се да ће цене у Кини, Индији, Бразилу и Мексику бити још јефтиније од фосилних горива до 2021. године.

Између садашњег и 2040. године, свет ће уложити 10,2 билиона долара у нове технологије производње електричне енергије, при чему ће се рачунати на обновљиву енергију за три четвртине од укупног броја. Вода и соларна енергија ће имати 48% електричне енергије у свету, што је више од 12% данас. Цена батерија је знатно смањена, углавном се користи у резиденцијалној зони и технологији складиштења енергије. Коришћење електричних возила је свеобухватније, што помаже у равнотежи са прекидном производњом електричне енергије од вјетрове и соларне енергије.

Трошкови соларне енергије пали су за 75% у протеклој деценији, а у наредних 25 година ће пасти за 66%. Нова енергетска прогноза чак узима у обзир и тренутни рок издавања субвенција за обновљиве изворе енергије.

Низак трошак соларне енергије већ је погодио угља на многим тржиштима, а утицај ће се само убрзати. До 2040. године потрошња угља у Европи ће пасти за 87%, потрошњу за 45%, а глобална укупна за око 15% БНЕФ прогнозира да ће до 2040. године потрошити 369 гигавата угља.

Озелењавање мреже значи да ће глобалне емисије гасова са ефектом стаклене баште бити највеће у 2026. години и почињу да падају. Но, још увијек није постигао захтјев за загревање у складу са париским споразумом. Да би се то постигло, глобална улагања у чисту енергију ће морати порасти 5,3 билиона долара.

Тешко је преувеличати брзину ове конверзије енергије, али они могу бити превише конзервативни. Без обзира на то како влада настоји да ради за индустрију, изгледи за угаљ су мрачни.

Глобална производња угља у 2016. години пала је на рекордно ниско, пала је за више од 6 одсто и потрошња за 1,7 одсто. Ово није само закључак аналитичара и компанија за заштиту животне средине, чак и компаније које производе фосилна горива веома су снажне за чисту енергију .Спенцер Дале, главни економиста у БП-у, рекао је: "старост угља је завршена. Једро ове смене је структурно и дугорочно.

Још једно кључно питање је која ће улога гас имати у растућем енергетском мијесту. Многе велике енергетске компаније схватиле су да ће влада у процесу пречишћавања дијелова снаге гас заузети већи дио тржишта, па су почели гледати Будуће опкладе у природном гасу, да природни гас можда долази у деценијама као главни извор енергије.

БНЕФ верује да је природни гас и даље водећа улога у Сједињеним Државама, али у другим дијеловима свијета природни гас може бити најбољи носилац. Дугорочно, природни гас ће највише допунити обновљиву енергију и осигурати стабилност система, а не Замена за угаљ.


Inače